Het klinkt aantrekkelijk. Geld verdienen in je loze uurtjes, met eenvoudig inpak- of sorteerwerk. Geen wonder dat de thuiswerkcentrales bloeien. Maar of ze veel mensen aan het werk helpen?

W kregen er al een aantal klachten over. Abonnementsgeld betalen om de aanbiedingen van werk opgestuurd te krijgen. Dure 0900-nummers bellen, om na een kwartier te horen te krijgen dat er geen werk voor je is. Maar je bent 12 euro aan belkosten kwijt. Aurora thuiswerkcentrale bijvoorbeeld komt betrouwbaar over. Er staan zelfs concrete vacatures op. Maar als je je met een e-mailadres aanmeldt, krijg je een scherm met: 'bel 0900-xxx, 80 cent per minuut'.
Het Meldpunt Thuiswerk (www.meldpuntthuiswerk.nl ) houdt de branche in de gaten. Initiatiefnemer René de Wit schat dat 98 procent van de thuiswerkcentrales mensen misleiden. ,,Willens en wetens en om zich te verrijken. Ze weten dat hun doelgroep kwetsbaar is en dat er meer vraag dan aanbod is. Thuiswerkers kunnen vaak niet anders omdat ze geld moeten verdienen en niet buitenshuis kunnen werken omdat ze bijvoorbeeld kinderen hebben.
Twee procent van de centrales bieden echt langdurig thuiswerk aan. Daar hebben wij een witte lijst van.''
Een berucht bedrijf is volgens De Wit het al genoemde Aurora, van onder andere www.thuiswerk.nl en www.thuiswerkcentrale.com. ,,Zij opereren ook via de sms-dienst 4414, waarbij je via sms thuiswerkopdrachten krijgt aangeboden. Je raadt het al: veel smsjes a 25 cent per stuk, maar geen thuiswerk. Ze adverteren in alle dagbladen van Nederland met bergen thuiswerk, maar ik heb nog nooit één mailtje gehad van iemand die via Aurora thuiswerk heeft verricht.''
Afgelopen week werden we gebeld door mevrouw Vegers uit Hoorn. ,,Wij kregen een mailtje van een thuiswerkcentrale. We moesten ze bellen, omdat we anders aangemeld worden bij de belastingen. Maar wij zijn in de zeventig en we hebben nog nooit thuiswerk gedaan.''
,,Een gemene tactiek'', zegt De Wit. ,,Sommigen hebben nooit thuisgewerkt of ze weten niet dat ze vaak belastingvrij mogen bijverdienen. Uit angst gaan ze bellen en dat is spekje voor het bekje van www.thuiswerkcentrale.com. Dat bedrijf noemt zich TWC en is veroordeeld door de Reclamecodecommissie in verband met het verlengen van gesprekken met 0900-nummers à 80 cent per minuut.''
Er is een uitspraak geweest in december 2006 en die geldt AI Logistics. In de Reclamecode voor Telefonische Informatiediensten is het niet toegestaan om in een reclame-uiting informatiediensten via de 0900-dienstcode aan te bieden, als het kennelijk doel is om de duur van het gesprek te verlengen en zo inkomsten te genereren. ,,Voorts is niet gebleken dat het telefoongesprek werk, althans een reactie oplevert, zodat de reclame-uiting tevens misleidend is'', concludeert de RCC.
Via de site van het LVOW, het Landelijk Vacatureform Ongeschoold Werk, kun je je opgeven voor een toegangscode, waarmee je een website kunt bekijken waarop thuiswerk staat. ,,Het bedrijf incasseert 9 euro per maand en stelt daar nooit iets tegenover'', aldus De Wit. ,,Ook hier krijgen we regelmatig klachten over.'' Het contract duurt minstens een jaar en heeft een opzegtermijn van twee maanden. De thuiswerker betaalt dus minstens 100 euro. De Tilburgse advocaat Jean Louis van Os heeft in maart geprobeerd in een rechtszaak te komen tegen LVOW. ,,Bij mij hebben zich zo'n 60 cliënten gemeld die niet meer wilden betalen. Ze kregen een incassobureau achter zich aan. Maar LVOW spant geen rechtszaak aan om het geld te krijgen. Ik denk dat ze zelf niet durven te procederen, omdat ze dan met de billen bloot moeten over de manier waarop ze werken. En daar gaat het om. De thuiswerkers betalen 8,95 per maand en daar wordt in bijna 100 procent van de gevallen geen tegenprestatie voor geleverd.'' Het lijkt er dus op dat je ongestraft kunt stoppen met het maandelijks betalen van de 8,95.
Ook wij meldden onszelf aan bij diverse centrales en krijgen sindsdien allerlei mailtjes. Telkens moet je dure 0900-nummers bellen. Aan Thuiswerkopdrachten.nl vroegen we waarom. Het antwoord luidde: 'We hebben een 0900-nummer gekozen om er zeker van te zijn dat alleen mensen die echt geïnteresseerd zijn in thuiswerk zich dan aanmelden'.

Maar er zijn ook bona fide thuiswerkbedrijven, zegt De Wit. ,, www.thuiswerkcentrale.nl (divers) bestaat al een aantal jaren. Het bedrijf vraagt eenmalig 5 euro voor inzage in de database. Hier hebben wij nog nooit klachten over ontvangen, als je wat mailt krijg je altijd keurig antwoord en wordt er naar oplossingen gezocht. Dit is dus een ander bedrijf dan thuiswerkcentrale.com!''

Verder noemt hij www.produktiewerk.nl (divers, vooral inpakwerk), www.thuiswerkvacatures.nl (divers), www.thuiswerkvacaturebank.nl (divers), wat echt thuiswerk uitbesteedt en uiteraard op de witte lijst staan.

Tips

Hoe weet je nu of je met een bona fide bedrijf te maken hebt? ,,Kijk naar realistische bedragen'', zegt De Wit. ,,15 euro per uur is dat niet voor een bijverdienste. Tik zo'n 0900-nummer in bij Google en als je dan gelinkt wordt naar fora, zwarte lijsten of ziet veel klachten op de eerste pagina, spreekt dat voor zich. Let op, want sommige bemiddelaars vragen constant nieuwe 0900-nummers aan. Kijk ook naar de website en tik die in op Google. Geen website, geen thuiswerk, daar kun je vergif op innemen. Kijk op witte lijsten of informeer op websites of fora die gespecialiseerd zijn in onrechtbestrijdening. En serieuze bedrijven hanteren bovendien een maximale breng- of haalafstand voor thuiswerk.''
We hebben ook nog even geïnformeerd bij telecommunicatie-toezichthouder Opta. Die kan echter niets aan de belkosten doen, omdat de thuiswerkcentrales netjes aangeven dat het 0900-telefoonnummer 80 cent per minuut kost. Eerst checken, dan bellen is ons advies.

(Artikel Haarlems Dagblad, Gooi-en-eemlander, Noord-Hollands Dagblad)
Pas op je tellen bij thuiswerk
Hoofdpagina
Ook zijn wij benaderd door het gratis nieuwsblad Metro, zie verslag
27.08.2007